Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призна във вторник, че неумишлен израелски въздушен

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призна във вторник, че неумишлен израелски въздушен
Коментари Харесай

Нетаняху призна, че Израел е убил 7 хуманитарни работници в Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призна във вторник, че  " неволен " израелски въздушен удар е умъртвил " почтени хора " в Газа, откакто седем служащи от Световната Централна Кухня (WCK) бяха бомбардирани, пише " Политико ".

Хуманитарната организация заяви, че сред починалите има австралийски, полски и английски жители.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак сподели, че е " шокиран и тъжен "  от гибелта на английски филантропични служащ, добавяйки, че " ясно има въпроси, на които би трябвало да се отговори ".

Според известия в локалните медии Нетаняху сподели: " За страдание, през последните 24 часа имаше драматичен случай на нашите сили, които несъзнателно удариха почтени хора в Ивицата Газа.

" Това се случва по време на война, ние го ревизираме до дъно, ние сме в контакт с държавните управления и ще създадем всичко това нещо да не се повтори.

 Световната Централна Кухня (WCK), основаната в Съединени американски щати организация с нестопанска цел, която обезпечава храна на цивилни, страдащи от апетит заради спорове и естествени бедствия, упрекна Израелските отбранителни сили (IDF) в изказване на уеб страницата си.

" Екипът на WCK пътуваше в зона без спор в две бронирани коли, брандирани с логото на WCK, и небронирано транспортно средство ", се споделя в изказването на групата.

WCK добави, че нейният ескорт е бил ударен  " макар координирането на придвижванията с израелската войска ".

Палестинец и двоен жител на Съединени американски щати и Канада също са били убити при удара, сподели групата.

В публично изказване получено от посолството на Израел в София, контраадмирал Даниел Хагари, изрази своите съболезнования към умрелите, и даде обещание че случаят ще бъде изследван от самостоятелен експертен орган.

" Ние показваме откровени съболезнования и към нашите съюзнически народи, които са правили и не престават да вършат толкоз доста, с цел да оказват помощ на нуждаещите се. "  

" Инцидентът бе изследван на най-високо равнище, с цел да разберем събитията към случилото се. Ще стартираме следствие, с цел да го разгледаме в допълнение. Това ще ни помогне да понижим риска от повторна поява на сходно събитие. "

" Инцидентът ще бъде разследван от Механизма за определяне и оценка на обстоятелствата: самостоятелен, професионален и експертен орган. " се споделя още в изказването.

" През последните няколко месеца IDF работи в тясно съдействие със " Световната централна кухня ", с цел да им помогне да изпълнят благородната си задача в доставянето на храна и филантропична помощ на хората в Газа. WCK също оказа помощ на израелци след клането на 7 октомври; те бяха една от първите неправителствени организации тук. "

" Работата на WCK е критична; те са на фронтовата линия "

" Ще стигнем до дъното на това и ще споделим нашите констатации транспарантно. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР